ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Depression

Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από μια κατάσταση όπου κάποιος απλά αισθάνεται δυστυχία ή ανία για λίγες μέρες.

Όλοι έχουν ημέρες κακής διάθεσης αλλά όταν είστε σε κατάθλιψη, αισθάνεστε επίμονα λυπημένος για εβδομάδες ή μήνες, και όχι μόνο μερικές ημέρες.

Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κατάθλιψη είναι κάτι ασήμαντο και δεν είναι μια πραγματική κατάσταση της υγείας. Είναι λάθος. Η κατάθλιψη είναι μια πραγματική ασθένεια με πραγματικά συμπτώματα, και δεν είναι ένα σημάδι αδυναμίας ή κάτι που μπορείτε να «ξεπεράσετε» απλά «πιέζοντας τον εαυτό σας».

Πώς να διαπιστώσετε εάν έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων. Αυτά κυμαίνονται από διαρκή αισθήματα λύπης και απελπισίας έως μειωμένο ενδιαφέρον για τα πράγματα και τους τρόπους που χρησιμοποιείτε για να απολαύσετε. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν επίσης συμπτώματα του άγχους.

Μπορεί, ακόμα, να υπάρχουν και σωματικά συμπτώματα, όπως ένα αίσθημα ότι είστε συνεχώς κουρασμένος, έχετε άσχημο ύπνο, έχετε κακή όρεξη για φαγητό ή σεξ, πόνους και σωματικές ενοχλήσεις.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει. Σε ηπιότερες μορφές, μπορεί απλά να αισθάνεστε επίμονα χαμηλή ενεργητικότητα, ενώ η πιο σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε τάσεις αυτοκτονίας και ότι η ζωή δεν αξίζει για να ζεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν αισθήματα άγχους, θλίψης ή άγχους κατά τη διάρκεια δύσκολων στιγμών. Μια κακή διάθεση μπορεί να βελτιωθεί μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αντί να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης.