ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι η Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT);

CBT - COGNITIVE BEHAVIORAL THERAPYΗ Γνωσιακή ή Γνωστική θεραπεία (CT), ή γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) αναπτύχθηκε από τον Δρ Aaron T. Beck και είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας στην οποία ο θεραπευτής και ο ασθενής συνεργάζονται ως ομάδα για τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν το γνωσιακό μοντέλο για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους με την αλλαγή στις σκέψεις, στη συμπεριφορά, και στις συναισθηματικές αντιδράσεις τους.

Η Γνωσιακή ή Γνωστική θεραπεία έχει βρεθεί σε εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες να είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία πολυάριθμων ψυχικών διαταραχών, όπως της κατάθλιψης, των διαταραχών άγχους, των διατροφικές διαταραχές, και της κατάχρησης ουσιών, ενώ τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και στις διαταραχές προσωπικότητας. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι είναι αποτελεσματική ως μια συμπληρωματική θεραπεία στην φαρμακοθεραπεία για σοβαρές ψυχικές διαταραχές όπως η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια. Ακόμη βρίσκει εφαρμογή σε ψυχολογικά προβλήματα όπως οι δυσκολίες στις σχέσεις και στο γάμο ή ο εθισμός στο σεξ, στο ίντερνετ ή στα τυχερά παιχνίδια.

Η Γνωσιακή ή Γνωστική θεραπεία έχει επεκταθεί για εφαρμογή και για τους εφήβους και τα παιδιά, ζευγάρια, και οικογένειες. Η αποτελεσματικότητά της επεκτείνεται στην συμπληρωματική θεραπεία ιατρικών διαταραχών με έντονο ψυχοσωματικό στοιχείο, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η υπέρταση, η ινομυαλγία, η κατάθλιψη μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο διαβήτης, η ημικρανία, και ψυχοσωματικών νοσημάτων όπως οι χρόνιες διαταραχές πόνου.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας, η γνωστική θεραπεία είναι συνήθως πιο συγκεντρωμένη στο παρόν, διαρκεί ένα σχετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα και επικεντρώνεται κατά προτεραιότητα στην επίλυση προβλημάτων στο εδώ και τώρα. Επιπλέον, οι ασθενείς βοηθούνται στο να μάθουν συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτές οι δεξιότητες προκύπτουν μέσα από τον προσδιορισμό διεργασιακών λαθών τους στη σκέψη, την τροποποίηση βαθύτερων πεποιθήσεων, που ονομάζουμε «σχήματα» και τελικά την αλλαγή των προτύπων συμπεριφοράς ως προς τους άλλους.

Σε τι διαφέρει η γνωσιακή – συμπεριφοριστική από τις άλλες ψυχοθεραπείες;

Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική επικεντρώνεται στο παρόν, στα τωρινά σου προβλήματα. Αν τα τωρινά σου προβλήματα σχετίζονται με συναισθηματικές δυσκολίες του παρελθόντος, τότε γίνεται αναφορά στο παρελθόν για να βρεθούν οι συσχετίσεις και να αποκτήσει νόημα η προβληματική συμπεριφορά. Είναι δομημένη και σταθερά προσανατολισμένη στους στόχους. Έχει βραχεία διάρκεια καθώς επιδιώκει την όσο το δυνατόν συντομότερη αλλαγή της προβληματικής συμπεριφοράς. Ο θεραπευτής έχει ενεργητικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία. Η συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι σημαντική. Από κοινού θα θέσετε τους επιθυμητούς στόχους, θα αποφασίσετε για τις τεχνικές που θα εφαρμοστούν, θα καταστρώσετε το θεραπευτικό σχέδιο που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δυσκολίες σας και θα συμφωνήσετε για τον τρόπο αξιολόγησης της πορείας της θεραπείας σας.

Ποια η αποτελεσματικότητα της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας;

psychathina-8

Υπάρχει μια πληθώρα ερευνητικών δεδομένων που αποδεικνύουν ότι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία λειτουργεί αποτελεσματικά στη θεραπεία της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών, καθώς και μιας σειράς άλλως ψυχολογικών προβλημάτων και καταστάσεων. Τα ερευνητικά αυτά δεδομένα έχουν αξιολογηθεί προσεκτικά από διεθνείς αρμόδιους φορείς, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE) της Μεγάλης Βρετανίας. Ινστιτούτα όπως το NICE παρέχουν ανεξάρτητες, τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές για το ΕΣΥ της Μεγάλης Βρετανίας για τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη θεραπεία ασθενειών και προβλημάτων υγείας.

Σε τι μπορεί να βοηθήσει η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία;

Το Ινστιτούτο NICE της Μεγάλης Βρετανίας συνιστά την Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία ως θεραπεία για τις ακόλουθες διαταραχές:

 

 • Αγχώδεις διαταραχές (συμπεριλαμβανομένων των Κρίσεων Πανικού και της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες – PTSD)
 • Κατάθλιψη
 • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
 • Ψυχωτικές διαταραχές
 • Διπολική διαταραχή

 

Υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι χρήσιμη για τη θεραπεία πολλών άλλων καταστάσεων, όπως οι εξής:

 

 • Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
 • Προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά
 • Αγχώδεις διαταραχές σε παιδιά
 • Χρόνιος πόνος
 • Σωματικά συμπτώματα χωρίς ιατρική διάγνωση
 • Σωματικά συμπτώματα χωρίς ιατρική διάγνωση
 • Δυσκολίες στον ύπνο
 • Διαχείρισης θυμού

 

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό και συνέργεια με φαρμακευτική αγωγή που έχει συνταγογραφηθεί από τον ψυχίατρό σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία από μόνη της, εάν αυτό επιτρέπεται από τη φύση και την ένταση του προβλήματός σας. Αυτή είναι μια απόφαση που μπορείτε να λάβετε σε συνεργασία με το θεραπευτή σας.