ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Anxiety

Άγχος

Το άγχος είναι ένα αίσθημα ανησυχίας. Mπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό και μπορεί να περιλαμβάνει τα συναισθήματα της ανησυχίας και του φόβου. Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ανησυχία, συμπεριλαμβανομένων των φοβιών – ακραίοι ή παράλογοι φόβοι ενός αντικειμένου ή ζώου, τόπου, κατάστασης, συναισθήματος.

Αγχώδεις Διαταραχές

Στο διαγνωστικό σύστημα της Ψυχιατρικής, οι Αγχώδεις Διαταραχές διακρίνονται σε επιμέρους κλινικές οντότητες, όπως:

  1. Διαταραχή Πανικού
  2. Ειδικές Φοβίες όπως η αγοραφοβία ή κλειστοφοβία
  3. Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
  4. Διαταραχή κοινωνικού άγχους (Κοινωνική Φοβία), και
  5. Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ)

 

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (GAD)

Ο καθένας έχει συναισθήματα άγχους σε κάποια στιγμή της ζωής του. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε ανήσυχοι σε εξετάσεις στο σχολείο, ή σε μια ιατρική εξέταση ή σε συνέντευξη για δουλειά. Σε αυτές τις στιγμές, το αίσθημα άγχους μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι είναι δύσκολο να αντέξουν τις ανησυχίες τους, κάποια συναισθήματα όπως το άγχος τους είναι πιο σταθερά και επίμονα και μπορεί συχνά να επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή.

Η ΓΑΔ είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που σας κάνει να αισθάνεστε άγχος για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων και θεμάτων, αντί για ένα συγκεκριμένο γεγονός.

Οι άνθρωποι με ΓΑΔ αισθάνονται ανήσυχοι τις περισσότερες μέρες και συχνά δυσκολεύονται να θυμηθούν την τελευταία φορά που αισθάνθηκαν χαλαροί. Τη στιγμή που μια ανήσυχη σκέψη έχει υποχωρήσει, μια άλλη μπορεί να εμφανιστεί για ένα διαφορετικό ζήτημα.

Η ΓΑΔ μπορεί να προκαλέσει τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά συμπτώματα. Αυτά ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν: αίσθημα ανησυχίας ή πρόβλημα στη συγκέντρωση ή τον ύπνο, ζάλη ή αίσθημα παλμών.