ΦΟΒΙΕΣ

Phobia

Φοβίες

Μια φοβία είναι μια συντριπτική και εξουθενωτική αίσθηση φόβου ενός αντικειμένου, τόπου, κατάστασης, συναισθήματος ή ζώων.

Οι φοβίες είναι πιο έντονες ως προς την ενόχληση και την επιβάρυνση απ’ ότι οι απλοί φόβοι. Περιγράφονται ως τέτοιες όταν ένα άτομο έχει μια υπερβολική ή μη ρεαλιστική αίσθηση του κινδύνου για μια κατάσταση ή ένα αντικείμενο.

Αν μια φοβία γίνεται πολύ σοβαρή, ένα άτομο μπορεί να οργανώσει τη ζωή του γύρω από την αποφυγή της, πράγμα που του προκαλεί άγχος. Εκτός από τον περιορισμό ημέρα με την ημέρα της ζωή του, μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλή αγωνία

Η Φοβία ως μια Διαταραχή Άγχους

 

Μια Φοβία είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής. Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα μέχρι να έρθετε σε επαφή με την πηγή της φοβίας σας.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να σκεφτόμαστε την πηγή πρόκλησης μιας φοβίας μπορεί να κάνει το άτομο να αισθάνεται άγχος ή πανικό. Αυτό είναι γνωστό ως άγχος αναμονής και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Αστάθεια, ζάλη, ναυτία, εφίδρωση, αύξηση του καρδιακού ρυθμού ή αίσθημα παλμών, δυσκολία στην αναπνοή, τρέμουλο ή πόνος στο στομάχι.

Αν δεν έρχεστε σε επαφή με την πηγή της φοβίας σας πολύ συχνά, αυτή δεν μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή. Ωστόσο, αν έχετε μια σύνθετη φοβία, όπως η αγοραφοβία, μια φυσιολογική ζωή μπορεί να είναι πολύ δύσκολη στην καθημερινότητά της.

Διαταραχή γενικευμένου άγχους (GAD)

Η ΓΑΔ είναι μια κατάσταση μακροπρόθεσμη, που προκαλεί υπερβολικό άγχος και ανησυχία σχετικά με μια ποικιλία καταστάσεων.